Provoz Google nástroje pro měření statistik Universal Analytics bude ukončen

Služba pro měření statistik návštěvnosti a dalších údajů Universal Analytics bude v roce 2023 ukončena a bude nahrazena novou generací této služby nazvanou Google Analytics 4.

1. července 2023 přestane služba Universal Analytics zpracovávat nové požadavky na server. Pokud Universal Analytics stále používáte, doporučujeme vám připravit se na budoucnost a přejít na Google Analytics 4, měřicí službu nové generace.

Nevíte si rady s GA4?

Potřebujete pomoci s přechodem na Google Analytics 4? Rádi vám s tím pomůžeme.

Chci pomoci

Google Analytics 4 se svým flexibilním datovým modelem založeným na událostech vám umožní vidět sjednocené cesty uživatelů napříč vaším webem a aplikacemi. Používá strojové učení společnosti Google k vyplnění mezer ve vašich datech pomocí modelovaných statistik a prediktivních schopností, které můžete použít k získání lepších výsledků a rozvoji svého podnikání. Tato služba je také navržena tak, aby držela krok s měnícím se ekosystémem, protože se nespoléhá výhradně na soubory cookie, takže zjišťovat informace o svých zákaznících můžete i v případě, že vaše data nejsou úplná.

Google uvádí, že po 1. červenci 2023 budete mít ještě nejméně dalších šest měsíců přístup ke dříve zaznamenaným údajům v Universal Analytics a důrazně doporučuje, abyste si během tohoto období svá historická data exportovali.

V současné době lze data ze služby v Universal Analytics exportovat do následujících formátů: CSV, TSV, TSV pro aplikaci Excel, Excel (XLSX), Tabulky Google a PDF.

Přejít na nové GA4 se doporučuje „čím dříve, tím lépe”. Dalo by se také napsat: „Včera bylo pozdě”.

Autor: Ing. Radek Urban

22. 11. 2022